h

De Krim stemt tegen Associatieverdrag Oekraïne

26 maart 2016

De Krim stemt tegen Associatieverdrag Oekraïne

Foto: Frank Futselaar (rechtenvrij te gebruiken)

Een meerderheid van de stemmers in het Overijsselse dorp De Krim (gemeente Hardenberg) zal op 6 april haar stem tegen het associatieverdrag met Oekraïne uitspreken. Dat blijkt uit een inventarisatie die SP’ers uit Hardenberg en Zwolle vandaag in het dorp hebben gedaan.

De SP’ers hebben in het dorp gefolderd en met winkelend publiek gesproken over het referendum. Ongeveer de helft gaf aan nog niet te weten of ze zouden gaan stemmen, en zo ja, op welke wijze. 20% gaf aan zeker niet te gaan stemmen.

Van de overtuigde stemmers gaf 76% aan tegen te gaan stemmen, tegen 24% voorstanders. Als belangrijkste redenen om tegen te stemmen werden gegeven de corruptie in Oekraïne en angst dat het verdrag zou kunnen leiden tot eventuele toetreding van het land tot de EU.

In totaal is met 168 mensen gesproken wat neerkomt op ongeveer 10% van het aantal kiesgerechtigden in het dorp.

SP-woordvoerder Frank Futselaar: ‘Wie in de Krim heeft besloten wat ze gaan stemmen, stemt in grote meerderheid tegen het associatieverdrag. Wel zien we dat de groep twijfelaars nog altijd het grootst is, dus ook voor ons als tegenstanders is er nog flink wat werk te doen. Maar het is een opsteker dat in De Krim zowel de opkomst als het aantal ‘nee’-stemmers hoog lijkt te gaan zijn.’

 

U bent hier