h

Opheldering over sluiting OV-poortjes

8 juli 2016

Opheldering over sluiting OV-poortjes

De SP in de Zwolse gemeenteraad wil opheldering over de actie van gisteren (donderdag) waarbij de NS de toegangspoortjes aan de zuidzijde van het station enige tijd geheel afgesloten hield voor alle reizigers. De SP vindt dit een onjuist gebruik van de poortjes dat niet overeenkomt met wat de gemeenteraad voorgespiegeld is. De partij heeft vragen aan het college van bestuur gesteld.

Afgelopen donderdagmiddag was er een grote groep reizigers in station Zwolle gestrand door kapotte bovenleidingen en traag op gang komend vervangend busvervoer. Hierop besloot de NS de poortjes af te sluiten, kennelijk omdat de angst was dat er anders een stormloop op de paar aanwezige bussen zou komen wat wellicht tot gevaarlijke situaties zou leiden. Dit strookt echter niet met het argument dat de NS oorspronkelijke gebruikte voor het afsluiten van de poortjes, namelijk dat het voor de veiligheid van het personeel zou zijn om zwartrijders te voorkomen.

SP-fractievoorzitter Frank Futselaar: 'Dit is niet wat wij hadden afgesproken met de NS. Plotseling gebruiken ze de toegangspoortjes voor heel andere doeleinden, en worden ze zelfs geheel afgesloten voor alle reizigers. Dat lijkt ons oneigenlijk gebruik. Wij willen dat het college de NS laat weten dat dit soort situaties op ons station onacceptabel zijn. Er moet goede doorgang blijven in de tunnel. Dat moet de NS garanderen. Wij vragen ons ook ernstig af of het afsluiten zelf niet tot onveilige situaties heeft geleid.'

U bent hier