h

SP wil zwarte lijst illegale bemiddelingskosten

2 oktober 2016

SP wil zwarte lijst illegale bemiddelingskosten

Uit recente berichtgeving in De Stentor blijkt helaas wederom dat verschillende verhuurmakelaars in Zwolle onterecht bemiddelingskosten aan potentiële huurders in rekening brengen. De SP-fractie in de gemeenteraad vraagt het college daarom maatregelen te nemen waaronder het publiceren van een zwarte lijst van verhuurmakelaars die in strijd met de wet handelen.

Het is verboden dat potentiële huurders bemiddelingskosten in rekening te brengen tenzij de makelaar specifiek voor deze woningzoekende op zoek gaat naar woonruimte. In de praktijk gebeurd dit nauwelijks. Huurders moeten zich vaak tegen betaling inschrijven en reageren zelf op aanbod via een website. Hiervoor brengen makelaars forse bedragen in rekening terwijl dit wettelijk niet mag.

SP Raadslid Brammert Geerling:” Administratiekosten van een maand huur, 'aanhuurcourtage' en ga zo maar door, makelaars worden steeds creatiever om potentiële huurders geld uit de zakken te kloppen. Feit is dat dit wettelijk niet mag. Huurcontracten gaan bijna altijd uit van een modelcontract waar alleen wat persoonlijke gegevens ingevuld hoeven worden. Administratiekosten mogen wanneer deze redelijk zijn, een maand huur is niet redelijk. Een huurcontract voor een woning van 800 euro kost even weinig tijd als een contract voor een woning van 500 euro, maar kost de huurder soms wel 300 euro meer.”

Hoewel de gemeente beperkt mogelijkheden heeft hier wat aan te doen vraagt de SP het college actie te ondernemen. Er moet een zwarte lijst komen van makelaars die in strijd met de wet handelen. Deze kan dan actief onder de aandacht worden gebracht van onder andere studenten met de mededeling dat bemiddelingskosten niet betaald hoeven worden en altijd teruggevorderd kunnen worden.

De SP roept iedereen die hier mee te maken heeft op hun ervaringen te delen met de SP-Zwolle. U kunt het best contact opnemen met Brammert Geerling: b.j.geerling@gmail.com of door te bellen met 06-47618944.

U bent hier