h

SP in gesprek met buschauffeurs

24 september 2017

SP in gesprek met buschauffeurs

Op dinsdag 26 september gaat de SP vanaf 11 uur rondom station Zwolle voor de tweede keer met buschauffeurs in gesprek over problemen in het openbaar vervoer. Ook voert de partij een online onderzoek uit.

Actiecoördinator Robert Bos: “Binnen nu en tien jaar gaat de helft van alle buschauffeurs met pensioen en volgens de vervoerders zijn er niet voldoende mensen om hen te vervangen. Uit onze eerdere gesprekken met buschauffeurs blijkt dat er wel genoeg mensen zijn die in het OV willen werken, maar die werken bijna allemaal via uitzendbureaus op basis van nulurencontracten en zij hebben nauwelijks zekerheid. Dit is een slechte ontwikkeling, en we vinden het belangrijk hierover in gesprek te gaan buschauffeurs, omdat zij het beste weten wat er speelt in het OV.”

Uit de genoemde gesprekken blijkt volgens de SP ook dat buschauffeurs begrip hebben voor hun werkgevers. Bos: “Sinds de privatisering van het OV is het land verdeeld in concessiegebieden. Elk gebied wordt steeds voor een aantal jaren aan een bepaalde vervoerder gegund, en die vervoerder voert dan daar het vervoer uit. Vervoerders weten dus nooit of ze over een aantal jaar nog steeds in een bepaald gebied rijden, en durven chauffeurs daarom niet een vast contract te geven. Dat chauffeurs daar begrip voor hebben siert hen, maar het systeem is verrot.”

Om meer chauffeurs te kunnen bereiken, voert de SP ook een online onderzoek uit, dat buschauffeurs kunnen vinden op de site van de Zwolse SP-afdeling. Met de resultaten van dit onderzoek hoopt de partij zich een duidelijk beeld te kunnen verschaffen van verbeterpunten in het OV.

U bent hier