h

Interview Wilko & Vanessa uit de Wipstrik

18 oktober 2018

Interview Wilko & Vanessa uit de Wipstrik

In de Wipstrik is een prachtige speeltuin waar al generaties lang Zwolse kinderen spelen en hun ouders samenkomen. Middenin de speeltuin stond een speelschip dat hard aan vervanging toe was. Bewoners van de Wipstrik hebben anderhalf jaar geld ingezameld voor een nieuw speelschip. Met succes! Daarom gingen wij in gesprek met Wilko en Vanessa Velthuis, de drijvende krachten achter deze actie.

SP: Er staat een mooi nieuw speelschip voor de deur. Wat was jullie eerste stap?

Wilko en Vanessa: Het schip is van de wijkvereniging en we moesten als buurt geld voor een nieuw schip bij elkaar krijgen. Een buurman die geld had ingezameld voor een goed doel wist hoe je een collecte moest aanvragen. Zo begon het.

SP: Toen zijn jullie met 25 mensen de buurt ingegaan om te collecteren. Hoe kregen jullie zoveel mensen bij elkaar?

Wilko en Vanessa: De Wipstrik is een hechte buurt. Buurtbewoners onderhouden samen de speeltuin en kennen elkaar. We vroegen bekende vrijwilligers en vaste bezoekers van de speeltuin om te helpen. Door weer en wind, met de kinderen haalden we ongeveer 3400 euro op. We schreven goede doelen aan en onze werkgevers. Veel bedrijven wilden geld storten, prijzen schenken voor een bingo of sponsoren met machines. Zo haalden we met de buurt bijna 15.000 euro op.

 

Foto: SP

SP: Jullie moesten 35.000 euro bij elkaar krijgen, dus jullie waren er nog lang niet. Hoe ging het verder?

Wilko en Vanessa: De gemeente wilde al meebetalen en we verwachtten dat de provincie ook zou meebetalen. Dat viel vies tegen, want de provincie werkte juist voor geen meter mee. Zo zaten we met een groot tekort. Net toen we het wilden opgeven kwam de SP buurten en zij wilden ons helpen. Samen met de SP haalden we 441 handtekeningen op om aan te bieden aan de provincie, ze hielpen ons met een bezwaarschrift en vooral door hoop te houden. Doordat de SP ons energie gaf, hebben we uiteindelijk het geld bij elkaar gekregen.

SP: De provincie kwam niet over de brug en het was spannend of het ging lukken, maar toen legde de gemeente Zwolle het resterende bedrag op tafel. Wat een verrassing!

Wilko en Vanessa: Ja, net op tijd om het schip te bestellen, zodat we het konden openen tijdens ons jubileumfeest in september. We zijn blij dat de gemeente Zwolle ons uiteindelijk uit de brand hielp en trots dat de buurtbewoners van de Wipstrik dit door hun strijdlust voor elkaar hebben gekregen!

SP: De Wipstrik heeft een nieuw speelschip omdat de buurt in actie kwam. Hebben jullie tips voor mensen die net als jullie in actie willen komen voor verbeteringen in hun buurt?

Wilko en Vanessa:

  • Ga langs de deuren om mensen te vragen of ze willen helpen met concrete acties. In je eentje kom je niet ver, maar samen sta je sterk. En als het tegenzit, moet je elkaar motiveren om door te zetten.

  • Probeer je acties leuk te maken! Zonder hard werken kom je nergens, maar om het vol te houden moet het ook gezellig zijn.

  • Haal de media erbij. Je kunt stukjes inzenden met je contactgegevens erbij. Sla van iedereen telefoonnummers op en bestook ze met whatsappjes als je iets leuks doet, met de vraag of ze erover willen schrijven.

  • Neem contact op met de SP Zwolle via zwolle@sp.nl. Ze helpen jullie graag.

  • Maar de ultieme tip: vind twee gekken die alles op alles zetten, dan komt het goed!

U bent hier