h

Bewoners Hoge Huis in het stadhuis: wij willen onze bushalte terug!

2 oktober 2019

Bewoners Hoge Huis in het stadhuis: wij willen onze bushalte terug!

Foto: SP Zwolle / Bewoners Hoge Huis met SP'ers voor het stadhuis in Zwolle.

Sinds een paar maanden zet de Zwolse SP zich samen met bewoners van het Hoge Huis in voor betere busverbindingen in Stadshagen. Met de nieuwe stadsdienstregeling is de bushalte voor het Hoge Huis verdwenen en daardoor zijn bewoners geïsoleerd geraakt. Afgelopen maandag waren bewoners van het Hoge Huis in het stadhuis om voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering een groepsfoto en handtekeningen aan te bieden aan de burgemeester. Lees verder voor meer informatie.

De burgemeester was helaas niet aanwezig, en ook niet de ov-wethouder William Dogger. In plaats van hen nam wethouder Anker van wonen de foto en handtekeningen in ontvangst. Al met al een geslaagde actie, want bewoners hebben zich laten horen en zien, en alle gemeenteraadsleden weten nu wat er speelt in Stadshagen.

Corrie Kranenburg, 80 jaar en bewoonster van het Hoge Huis: “Nu de bushalte verdwenen is, kunnen we niet meer gemakkelijk met de bus naar het winkelcentrum verderop, of naar de stad om een boodschapje te doen. Hierdoor komen bewoners niet meer onder de mensen en dat is heel erg. Mensen die hier wonen zijn al wat ouder en als ze ver moeten lopen hebben ze daarna veel pijn. Ik ben al sinds februari heel druk bezig om dit onder de aandacht te brengen van de gemeente.” 

Mevrouw Kranenburg sprak met gemeenteraadsleden, bood handtekeningen van bewoners aan aan wethouder Dogger, en ze pleegde eindeloze telefoongesprekken. Mevrouw Kranenburg: “Leden van de gemeenteraad kwamen op de koffie, maar deden vervolgens niets. We boden handtekeningen aan aan wethouder Dogger, maar er gebeurde niets. Ik sprak met de gemeente, en daar zeiden ze: u moet 500 meter kunnen lopen en de nieuwe halte is minder ver, dus er is niks aan de hand. Maar veel bewoners zijn 90 jaar of ouder! Zo’n afstand lopen gaat gewoon niet meer op die leeftijd.” 

Toen kwam de SP langs en sindsdien raakte de beweging in een stroomversnelling. Mevrouw Kranenburg: “Van februari tot augustus voelde ik me soms een roepende in de woestijn. Toen de SP langskwam zeiden ze gelijk: het is geweldig wat u gedaan heeft, maar alleen gaat u het niet redden. We moeten meer bewoners organiseren en dán kunnen we dingen veranderen. Daar zijn we nu mee bezig, en het werkt.” De SP deed onderzoek onder busreizigers, flyerde samen met bewoners in de wijk en belegde bijeenkomsten met bewoners van het Hoge Huis. Twee weken geleden maakten bewoners een groepsfoto op de plek van de oude bushalte, en afgelopen maandag kwamen ze met z’n allen naar het stadhuis om deze foto aan te bieden. 

Foto: SP Zwolle / Mevrouw Kranenburg biedt de groepsfoto met handtekeningen aan aan de wethouder.

Mevrouw Kranenburg: “We hebben in de krant gestaan, we zijn op de regionale televisie geweest, we zijn zelfs al genoemd tijdens een debat in de Tweede Kamer. En nu hebben we handtekeningen aangeboden aan de wethouder. Maar wat de wethouder zei geeft ons geen vertrouwen dat de bushalte snel terugkomt. Daarom gaan we door!” Binnenkort komen de bewoners van het Hoge Huis met een vervolgactie. Deze strijd is nog niet gewonnen, maar als mensen samen opstaan, dan krijgen ze wat hen toekomt. Wij willen de bushalte terug!

Foto: SP Zwolle / Bewoners van het Hoge Huis willen hun bushalte terug en voeren actie met de SP.

U bent hier