h

Gemeente Zwolle breekt doelbewust de wet

26 juni 2020

Gemeente Zwolle breekt doelbewust de wet

Foto: WIKI COMMONS / Twee trouwringen

De gemeente Zwolle houdt zich niet aan de wet door per 1 juli inkomenseisen te stellen voor het gratis huwelijk. Dat is strijdig met de wet "rechten burgerlijke stand". Dat bleek vrijdagochtend uit de beantwoording van burgemeester Snijders op vragen van de SP. Fractievoorzitter Brammert Geerling kaartte de kwestie aan tijdens de behandeling van de jaarstukken.

 

Per 1 juli beperkt het college de mogelijkheid kosteloos te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. De SP bracht deze week aan het licht dat het college een nieuw Reglement Burgerlijke Stand heeft vastgesteld waar dit instaat. Alleen stellen waarvan minimaal een persoon in Zwolle woont en die kwijtschelding heeft van gemeentelijke belastingen komen na 1 juli nog in aanmerking. Dat mag wettelijk niet gaf de burgemeester vrijdagochtend toe. Toch zet het college deze beperkingen door.

 

Fractievoorzitter Brammert Geerling:”Dat is echt ongehoord. De gemeente houdt zich niet aan de wet en geeft dit zelfs ronduit toe. Hiermee geeft het college het signaal af dat de wet geldt voor inwoners, maar niet voor de overheid. Dit ondermijnt het fundamentele vertrouwen in de overheid en de politiek. Maandag komen wij met een motie om het college op te dragen het reglement in lijn te brengen met de wet en inkomenseisen te schrappen. Verschillende fracties hebben al steun toegezegd, maar je mag toch van alle gemeenteraadsleden verwachten dat zij niet accepteren dat de gemeente zich niet houdt aan de wet.”

U bent hier