h

SP wil spoeddebat over uitblijven opkoopbescherming

24 september 2021

SP wil spoeddebat over uitblijven opkoopbescherming

Foto: SP

De fracties van SP, PvdA en CDA in de gemeenteraad hebben een spoeddebat aangevraagd over het uitblijven van opkoopbescherming van koopwoningen. Per 1 januari 2022 kunnen gemeenten door een nieuwe wet een verbod instellen op het kopen en daarna verhuren van bestaande woningen door beleggers en huisjesmelkers. Hoewel veel gemeenten hier mee aan de slag gaan blijft het college invoering in Zwolle frustreren.

 

SP-fractievoorzitter Brammert Geerling: “Steeds meer schaarse koopwoningen worden opgekocht door beleggers en huisjesmelkers. Voor starters is er amper nog een woning te krijgen in Zwolle. 1 op de 8 verkochte woningen in Zwolle ging vorig jaar naar een belegger. Gemeenten als Haarlem, Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag gaan dit in januari invoeren. Veel andere gemeenten zijn hier ook druk mee bezig. Zwolle blijft alweer achter. Nu dreigen beleggers die in andere gemeenten niet meer terecht kunnen ook in Zwolle hun heil te gaan zoeken. Het is tijd dat Zwolle de Wooncrisis serieus neemt en marktwerking op de woningmarkt aan banden legt.

Naast SP, PvdA en CDA ondersteund D66 het verzoek.

U bent hier