h

Geen opkoopverbod voor beleggers 'Beleggers' trakteren wethouder

5 oktober 2021

Geen opkoopverbod voor beleggers 'Beleggers' trakteren wethouder

Foto: SP

Twee 'beleggers' kwamen wethouder Anker maandag avondĀ  bedanken dat hij ervoor zorgt dat er geen verbod komt op het opkopen van schaarse woningen door beleggers. Zij deelden kaviaar uit aan de aanwezige raadsleden. Dit voor een spoeddebat dat SP met PvdA en CDA had aangevraagd om alsnog opkoopbescherming in te voeren.

Wethouder Anker blijkt op dit onderwerp nog amper wat te hebben gedaan waardoor deze belangrijke maatregel niet per 1 januari 2022 kan worden ingevoerd. Al jaren vraagt de SP met andere fracties in de raad aandacht voor dit onderwerp en roepen wij op optijd klaar te zijn zodra landelijke wetgeving dit mogelijk maakt. De coalitiepartijen bleken zich tijdens het debat vooral zorgen te maken over de financiele positie van beleggers in plaats van Zwolse woningzoekenden.

De SP hamerde in het debat op het belang in te grijpen op de woningmarkt. 1 op de 8 woningen die in Zwolle wordt verkocht gaat naar een belegger. Hierdoor komen starters niet aan een woning. Zodra dit wettelijk mag moet er dan ook een verbod komen op het kopen van bestaande woningen door beleggers, speculanten en huisjesmelkers. Woningen zijn om in te wonen, niet om mee te beleggen. Alleen PvdA en CDA steunden deze oproep. Onder druk van het spoeddebat heeft de wethouder toegezegd met een stuk met dilemma's te komen zodat de raad kan praten over eventuele invoering van opkoopbescherming. Dit stuk had hij 14 juni ook al toegezegd, maar daar is dus nog niet eens een begin mee gemaakt.

Foto: SP

Wethouder Anker (links) krijgt kaviaar aangeboden van 'beleggers'

Het blijft voor beleggers en speculanten na 1 januari nog minimaal maanden mogelijk schaarse woningen op te kopen. Of er uiteindelijk toch iets van opkoopbescherming komt is onzeker. De SP heeft haar afkeuring uitgesproken over dit beleid. Deze coalitie blijft blind voor de wooncrisis. De SP blijft juist strijden voor betaalbaar wonen voor elke Zwollenaar.

U bent hier