h

Essent in 2009 verkocht door PvdA, VVD, CDA en ChristenUnie voor appel en ei

22 februari 2023

Essent in 2009 verkocht door PvdA, VVD, CDA en ChristenUnie voor appel en ei

Foto: Edaurd van Scheltinga

De provinciale fractievoorzitters van PvdA, VVD, CDA en ChristenUnie kregen vandaag een appel en een ei aangeboden door de SP. “Deze partijen hebben in 2009 met eurotekens in de ogen Essent voor een appel en een ei verkocht. Daar plukken we nu de wrange vruchten van met de extreme energierekeningen”, aldus Herman Kalter, lijsttrekker van de SP in Overijssel.

Inmiddels is er een prijsplafond op energie ingesteld, maar daarmee zijn volgens de SP nog veel mensen niet uit de problemen. Ook is de SP zeer kritisch op het instellen van het prijsplafond terwijl energiebedrijven hoge winsten maken. Kalter: “De grootste drie energiebedrijven, Essent, Vattenfall en Eneco, keerden de afgelopen zes jaar maar liefst 7,65 miljard euro uit aan hun buitenlandse aandeelhouders. Het is bespottelijk dat we nu hun winsten subsidiëren met belastinggeld.”

Foto: Eduard van Scheltinga
Herman Kalter van de SP stelt daarom voor energie weer in publieke handen te brengen: “Dan vloeien de opbrengsten niet meer naar buitenlandse aandeelhouders, maar terug naar ons allemaal. De regering moet maximumprijzen per eenheid stroom en gas instellen. Als energiebedrijven dan compensatie nodig hebben, krijgen wij daar zeggenschap via aandelen voor terug.”

Volgens Kalter hoeven we daarvoor niet te wachten tot er in Den Haag een besluit over genomen wordt. “Om de extreme energierekeningen structureel te verlagen stelt de SP voor dat provincie Overijssel een publiek energiebedrijf opricht dat goedkope en duurzame energie aan haar inwoners gaat leveren.”

Reactie toevoegen

U bent hier