h

Rapport Afvalboete: 822 klachten over afvalsysteem

1 juni 2023

Rapport Afvalboete: 822 klachten over afvalsysteem

Foto: Eduard van Scheltinga

Sinds het betalen per afvalzak op 1 januari is ingevoerd, kunnen Zwollenaren hun grieven daarover uiten op schoonzwolle.nl. Dit meldpunt is een initiatief van de SP. Alle 822 klachten zijn nu gebundeld in Rapport Afvalboete.De conclusie is dat het nieuwe afvalsysteem zorgt voor een enorm gedoe, het duur is voor de inwoners en het leidt tot dumping”, aldus Brammert Geerling, fractievoorzitter van de SP.

Volgens de SP gaat het gros van de klachten op schoonzwolle.nl over dumping van afval. Daarbij groeien de zorgen over ongedierte. Dat wordt gevolgd door klachten over gedoe, waarvan de helft gedoe met de luierinzameling betreft. Als derde komen klachten over oneerlijkheid, waarbij hogere kosten en verdeling tussen eenpersoons- en meerpersoonshuishoudens genoemd worden. Geerling: “Ik wil dat Zwolle schoner wordt. Dit afvalsysteem maakt de stad alleen maar viezer, terwijl het inwoners op kosten jaagt en het als oneerlijk wordt ervaren. Daarom moet de gemeente zo snel mogelijk stoppen met de afvalboete.”

Eerder kaartte Geerling aan dat mensen in een rolstoel niet goed bij de luier- en incontinentiecontainers kunnen. De opening zit voor hen te hoog. Daar is na voorstellen van de SP inmiddels wat verandering in gekomen. Geerling: “Mensen die niet bij de luier- en incontinentiecontainers kunnen, mogen hun afval in de ondergrondse container doen met een speciale pas. Dat heeft de gemeente bevestigd. Maar uit meldingen op schoonzwolle.nl blijkt dat niet iedereen die dat nodig heeft deze pas krijgt. Dat moet de gemeente snel oplossen.”

Reactie toevoegen

U bent hier