h

Stadhuis afgeladen door afvalproblemen

12 juli 2023

Stadhuis afgeladen door afvalproblemen

Foto: Eduard van Scheltinga

Dinsdagavond debatteerde de gemeenteraad over de afvalproblemen in de stad. Dat er wat aan de hand is, bleek alleen al aan de hoeveelheid inwoners die het debat bezocht. De publieke tribune was afgeladen. “Erg goed dat inwoners laten horen wat ze vinden. Sinds de afvalboete is ingevoerd betalen mensen meer voor een viezere stad. Dat kan niet”, aldus SP-fractievoorzitter Brammert Geerling.

Een inspreker in een rolstoel vertelde hoe naar het is dat ze nu niet zelf haar afval kan regelen. Veel bakken zijn voor haar te hoog. Een andere inspreker in een rolstoel vertelde dat ze nu haar incontinentiemateriaal gratis in de ondergrondse container mag doen. Maar dat die oplossing nog lang niet aan iedereen wordt aangeboden die dat nodig heeft. Meerdere insprekers hekelden dat de stad er zoveel viezer op geworden is, terwijl mensen duurder uit zijn.

Inspreker Esther de Jong.

Geerling stelt daarom in het debat voor dat het gemeentebestuur zich een deadline stelt om de problemen die zijn partij ziet op te lossen. “GroenLinks, ChristenUnie, D66 en CDA vinden de afvalboete beter dan het vaste tarief afvalstoffenheffing. Ik stel voor dat ze dan ook maar laten zien dat het beter is. Laten we een deadline stellen. Voor 1 oktober moeten de dumpingen, toegankelijkheid en prijs weer minimaal op het niveau van 2022 zijn. Zo niet, dan wordt de afvalboete afgeschaft”, zo stelt Geerling voor. Het gemeentebestuur wilde echter geen deadline afspreken.

Inspreker Lizette Broekhuizen.

Er is in de ogen van Geerling toch wel een lichtpuntje. Hij stelt dat de gemeente inmiddels zijn voorstel heeft overgenomen voor mensen die vanuit een rolstoel niet bij de luier- en incontinentiecontainer kunnen. “Deze mensen kunnen bij de gemeente nu een pas krijgen om hun afval gratis in de ondergrondse container te doen. De gemeente moet deze oplossing wat ons betreft gaan uitdragen, maar mensen kunnen daarvoor zelf alvast contact opnemen met een van de afvalcoaches.”

Inspreker Angela de Klok

Inspreker Jacky Wright-Ho

Inspreker Rob Karremans

Reactie toevoegen

U bent hier