h

Bijna duizend klachten over Zwols afvalsysteem

19 november 2023

Bijna duizend klachten over Zwols afvalsysteem

Foto: Schoon Zwolle

Het betalen per afvalzak bestaat nu bijna een jaar in Zwolle. Net zo lang als het meldpunt Schoon Zwolle. Dit meldpunt is een initiatief van de SP. Daar zijn inmiddels bijna duizend klachten binnengekomen. “Tijdens het afvaldebat in de zomer gaf het gemeentebestuur toe dat Zwolle viezer wordt en dat zien we ook in de meldingen. We krijgen nog regelmatig klachten met name over dumpingen”, aldus Brammert Geerling, fractievoorzitter van de SP.

Sinds deze week plaatst Schoon Zwolle de foto’s uit het meldpunt op Facebook, Instagram en Twitter. Dit gebeurt in ieder geval tot de eindafrekening over 2023 plaatsvindt. “Door te laten zien hoe smerig de stad is geworden, houden we het probleem bij het gemeentebestuur op de agenda”, zo stelt Geerling.

Eerder boekte de SP succes in het afvaldossier. Mensen in een rolstoel die niet goed bij de luier- en incontinentiecontainers kunnen, komen nu in aanmerking voor een vrijstelling voor het gebruik van de ondergrondse container. “Wij horen dat mensen in een rolstoel die lang aandringen hun luier- en incontinentiemateriaal nu zonder boete in de ondergrondse kwijt kunnen. Dat is een mooie stap, maar de gemeente maakt het deze mensen nog steeds te moeilijk om dit aan te vragen. De vrijstelling voor mensen in een rolstoel moet gewoon als oplossing worden aangeboden.”

Verder kijkt Geerling met enige vrees naar de eindafrekening. Volgens hem blijkt uit de rapportage van de gemeente dat er huishoudens zijn die een flinke eindafrekening tegemoet gaan. “De gemeente verwacht dat de meeste huishoudens duurder uit zijn. Maar er zijn huishoudens die afstevenen op een eindafrekening van honderden euro’s. Dit zijn waarschijnlijk niet de huishoudens die zulke kosten makkelijk kunnen dragen en die mogelijk de invoering van de afvalboete niet door hebben gehad. Denk bijvoorbeeld aan demente ouderen. Gaat de gemeente daar straks deurwaarders op af sturen?”

Reactie toevoegen

U bent hier