h

Zwolse SP-kandidaten lanceren petitie voor miljonairsbelasting om bestaanszekerheid te vergroten

10 november 2023

Zwolse SP-kandidaten lanceren petitie voor miljonairsbelasting om bestaanszekerheid te vergroten

Foto: Koen van Baal

Op de symbolische locatie Kasteel Molecaten lanceerden Zwols SP-Kamerlid Nicole Temmink en kandidaat Eduard van Scheltinga de petitie voor een miljonairsbelasting om de bestaanszekerheid te vergroten. Deze is te vinden op www.miljonairsbelasting.nl. “De 10% superrijken hebben samen €1344 miljard. Dat is meer dan de hele Nederlandse economie dit jaar. Met de miljonairsbelasting eten de superrijken echt geen boterham minder, maar het betekent een wereld van verschil voor gewone mensen”, aldus Temmink.

De SP’ers willen de opbrengst gebruiken om de bestaanszekerheid van gewone mensen te vergroten. Uit de recente cijfers van het CBS over de vermogensongelijkheid blijkt dat de armste 10% in Nederland samen €35 miljard schuld heeft. “Extreme rijkdom en armoede zijn twee kanten van dezelfde medaille. De scheve verdeling moet rechter getrokken worden. Onze miljonairsbelasting levert €18 miljard op en daarmee kunnen we onder andere het minimumloon verhogen naar €16”, aldus Van Scheltinga.

De cijfers die het CBS vorige week bekend maakte laten zien dat het verschil tussen de 10% rijksten en de 10% armsten sinds de meting in 2006 begon niet zo groot is geweest. Het verschil tussen de rijkste en de armste groep is nu €1379 miljard, dat is €142 miljard meer dan vorig jaar. “Het is een grof schandaal dat in een van de rijkste landen in de geschiedenis van de mensheid 230.000 kinderen in armoede opgroeien. Met de miljonairsbelasting kunnen we hen een veel beter leven geven”, aldus Temmink.

Reactie toevoegen

U bent hier