h

Laat horen wat u van de afvalrekening vindt

23 februari 2024

Laat horen wat u van de afvalrekening vindt

Foto: Eduard van Scheltinga

Deze week is de eerste rekening van het betalen per afvalzak naar de inwoners van Zwolle verstuurd. Het nieuwe afvalsysteem werd op 1 januari 2023 ingevoerd. Sindsdien wordt per afvalzak €1,70 gerekend boven op de afvalstoffenheffing. Fractievoorzitter voor de SP, Brammert Geerling, is erg benieuwd wat Zwollenaren van de rekening vinden. “Wij hebben een meldpunt geopend op schoonzwolle.nl om te horen wat er bij mensen aan rekeningen is binnengekomen. We zijn erg benieuwd wat inwoners van de rekening vinden”, aldus Geerling.

Vorig jaar konden Zwollenaren hun klachten over het afvalsysteem melden op schoonzwolle.nl. Volgens de SP bestonden de klachten met name uit afvaldumping, gedoe voor inwoners en onvrede over de hoge kosten. De onrust onder inwoners leidde onder andere tot het massaal bijwonen van het afvaldebat in de gemeenteraad. Volgens Geerling blijkt uit de rapportages van de gemeente en de ROVA dat die onrust terecht is.

Geerling: “Uit de cijfers blijkt dat er afgelopen jaar 22% meer afvaldumpingen waren dan in 2022. Bij het afvaldebat wilde het gemeentebestuur de uitdaging niet aan om voor het einde van het jaar de afvalproblemen op te lossen. De dumpingen laten zien waarom: dat kan niet met een boetesysteem. Daarom moet de afvalboete zo snel mogelijk worden afgeschaft.”

Reactie toevoegen

U bent hier