h

Opvang en zorg dak- en thuislozen

7 april 2008

Opvang en zorg dak- en thuislozen

Vanavond mag de raad zich uitspreken over de zogenaamde geclusterde voorziening en de Herberg. Oftewel, hoe moet de opvang en de zorg voor dak- en thuislozen worden geregeld? Er wordt vandaag over twee aspecten gesproken: over het bouwplan en de capaciteit van de opvang. De SP heeft nog een aantal vragen waar eerst een duidelijk antwoord op moet komen, voordat er akkoord wordt gegaan met dit voorstel van het college.

Bouwplan
Om de locatie Roelenweg goed te kunnen ontwikkelen wordt de raad gevraagd om af te wijken van het stedenbouwkundig programma van eisen dat in juni 2007 door de raad is vastgesteld. De bedoeling is dat er een taxicentrale, studentenhuisvesting en een geclusterde voorziening worden gebouwd aan de Roelenweg. Speciaal voor deze plek in de stad werd vastgesteld, dat er niet hoger gebouwd mocht worden dan 30 meter en dat de bebouwing maximaal 17.000m2 groot mag zijn. Dat besluit is niet overhaast genomen en vooraf ambtelijke getoetst. Nu blijkt dat deze stedenbouwkundige eis het lastig maakt voor Hogeschool Windesheim om er 500 studenten te huisvesten. Zij willen daarom graag 36 meter hoog bouwen. Nu de ambitie van de grootste huurder van het nog te bouwen complex niet of moeilijker gerealiseerd kan worden wordt de beslissing uit juni 2007 ter discussie gesteld. De vraag is of de ambitie van een partner in de stad voorrang moet krijgen op vastgestelde kaders.

De SP is nog niet vergeten dat onlangs bij het Huis aan de Achtergracht er strikt aan de gestelde kaders moest worden gehouden, ondanks vele protesten uit de stad. Ook in een second opinion stelt prof. ir. Tjeerd Dijkstra dat er geen aanleiding is om af te wijken van de vastgestelde bouwhoogte van 30 meter. Voorlopig stelt de SP vast dat er slechts financiële redenen zijn om af te wijken van eerder gestelde kaders. De fractie van de SP is nog niet overtuigd en houdt voorlopig vast aan het eerder vastgestelde kader van een bebouwing van 30 meter hoog. Overigens heeft de SP wel waardering voor het ontwerp en de aangebrachte scheiding tussen studentenhuisvesting en zorgvoorziening. Ook de ideeën over gevelaanzichten en kleurgebruik zijn geen punt van discussie.

Capaciteit
In de toekomstige geclusterde voorziening wordt de capaciteit aan opvang en zorg verminderd. De SP maakt zich hierover zorgen. Het succes kan immers tijdelijk zijn en het is van belang dat de capaciteit direct weer ingezet kan worden als dat noodzakelijk is. De vraag is of deze capaciteit in de toekomstige situatie dichtgetimmerd is of dat er voldoende mogelijkheden zijn om opnieuw uit te breiden.
Vanuit het zogenaamde Stedelijk Kompas is het beleid vastgesteld. De SP heeft daar destijds steun aan gegeven, omdat er sprake was van een persoonsgerichte benadering. Er blijkt nu dat met de centrale toegang ook de zogenaamde functie screening zal gaan plaatsvinden. Bij de SP bestaat de vrees dat deze functie drempelverhogend kan werken. De vraag is of dit juist de persoonsgerichte benadering niet in de weg staat. De opvang moet immers voor een ieder toegankelijk zijn en blijven.

U bent hier