Verplichte winkelnering in woonzorgvoorzieningen
Verplichte winkelnering in woonzorgvoorzieningen
Onlangs heeft de SP in Zwolle berichten ontvangen dat binnen de Woonzorgvoorziening Fermate bij huur of koop van een appartement ook een zorg/service contract moet worden afgesloten met Driezorg. Het contract met Driezorg kost de huurder of koper 625 euro per jaar. Driezorg vergroot hiermee de inkomsten met ongeveer 100.000 euro op jaarbasis zonder enige zorg te verlenen. De SP is van mening dat deze verplichte winkelnering niet past binnen de vernieuwde zorgwet en heeft vragen gesteld aan het college.
Met de huurders is in de huurovereenkomst geregeld dat men verplicht wordt een overeenkomst af te sluiten. Voor de kopers is door Delta Wonen en Driezorg een splitsingsakte opgesteld. In deze akte is vastgelegd dat er een toelatingscommissie wordt ingesteld. Deze commissie heeft de taak erop toe te zien dat de aspirant-kopers een zorg/service contract met Driezorg afsluiten. Doet men dit niet dan gaat de koop niet door. Als dit contract wordt getekend wordt er ook op aangedrongen bij verkoop van het appartement dat de nieuwe koper het contract ook overneemt vanuit de solidariteitsgedachte.
Binnen de Rivierenhof blijkt ook deze vorm van verplichte winkelnering voor te komen. Het kost de huurder of koper veel geld, terwijl er bij zorgverzekeraars ook een zorg/service contract kan worden afgesloten en dit kost ongeveer 16 euro per jaar.
De intentie van de nieuwe zorgwet is dat de marktwerking zijn intrede kan doen. Met het contract van Driezorg is dit uitgesloten, de bewoners hebben niet de vrijheid om te kiezen. Daarnaast is het bekend dat veel ouderen in inkomen achteruit gaan bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Een dergelijk contract stimuleert dit.
Raadslid Gert van Maurik wil van de wethouder weten of hij bekend is met deze constructies en wat zijn mening hierover is. Daarnaast vraagt Van Maurik stappen te ondernemen tegen zorginstellingen die deze constructie toepassen.
- Zie ook:
- Fractie