Motie van afkeuring tegen het college
Motie van afkeuring tegen het college
De SP heeft samen met de hele oppositie een motie van afkeuring ingediend tegen het college. Deze motie vloeide voort uit het spoeddebat over de boomfeestdag. Tijdens de begrotingsbehandeling is er een amendement aangenomen om geen Nationale Boomfeestdag in Zwolle te organiseren, omdat het planten van bomen al bestaand beleid is. Wethouder Kenkhuis is echter, ondanks het aangenomen amendement, doorgegaan met de voorbereidingen van deze dag. Een politieke doodzonde, omdat de besluiten die door de gemeenteraad worden genomen dienen te worden uitgevoerd.
Hieronder vind u de bijdrage van de fractie van de SP:
Voorzitter,
We gaan het vandaag hebben over het planten van bomen, over een aangenomen voorstel van de Raad en over een tegensputterende wethouder.
Eerst wil ik vandaag aangeven welke analyse de SP heeft gemaakt en waarom wij het amendement van mevrouw Vedelaar van de PvdA hebben gesteund. Bij de begroting moest een bezuiningsslag worden gemaakt van 1 miljoen euro. Een fors bedrag. En dat betekent keuzes maken. De SP heeft ervoor gekozen om de bezuinigingen op de hulp bij het huishouden ongedaan te maken, in te zetten op het voortbestaan van taalcursussen voor inburgeraars en op het continueren van de thuisadministratie. Deze sociale projecten gingen wat de SP betreft voor op een mediacircus rond het aanplanten van bomen in een villapark.
En nu blijkt dat de wethouder zelfstandig besloten heeft om het amendement van de Raad naast zich neer te leggen. Wat hem betreft moet en zal er in 2010 een nationale boomfeestdag in Zwolle worden georganiseerd. Want Zwolle zou ongeloofwaardig worden richting de Stichting Nationale Boomfeestdag. Het zou goed zijn voor de PR van onze stad en voor het project Oude Mars.
Maar, het zou wel heel treurig zijn als we de boomfeestdag nodig hebben om de villawoningen op de Oude Mars te kunnen verkopen.
Het zou wel heel treurig zijn al we de boomfeestdag nodig hebben om een lid van het koninklijk huis naar Zwolle te lokken.
En het zou wel heel treurig zijn als we de boomfeestdag nodig hebben om Zwolle op de kaart te zetten.
De SP vindt het vooral heel treurig dat wethouder Kenkhuis met goedkeuring van het hele college zonder de Raad te informeren, door is gegaan met de voorbereidingen van de Nationale boomfeestdag. In een amendement draagt de Raad het college iets op. Een aangenomen amendement wordt officieel een onderdeel van de wet en is daarmee ook juridisch bindend. De wethouder voert nu de wet niet uit en schendt daarmee zijn grondwettelijke plicht.
En daarbij gaat de wethouder niet eens in op de argumenten die worden genoemd in het amendement. Integriteit, vertrouwen en het nakomen van afspraken zijn belangrijke bouwstenen van de democratie, maar worden heel gemakkelijk door deze wethouder aan zijn laars worden gelapt. Het stokpaardje van zijn eigen partij, GroenLinks/De Groenen, namelijk het vermarkten van een verlopen Groenprijs gaat boven een transparante besluitvorming.
De gemeenteraad staat voor paal. Er wordt gewoonweg een loopje genomen met het besluitvormingsproces in deze Raad. En dat is niet acceptabel.
En dan de rol van de PvdA. Tijdens de begrotingsbehandeling werd er in de namiddag nog snel een amendement in elkaar geknutseld. De boomfeestdag moest uit de begroting worden gehaald. Nog geen drie maanden later slaat de PvdA om als een blad aan de boom. Diezelfde PvdA is na een toelichting overtuigd geraakt van de meerwaarde voor de PR van Zwolle. Zij staan dus niet meer achter de inhoud van het amendement wat zij notabene zelf hebben geschreven. Naast dat het opmerkelijk is, geeft het ook aan dat de PvdA in de draaimolen is gestapt.
De SP moet concluderen dat hiermee het democratisch proces wordt ondermijnt. Met dank aan de PvdA.
De wethouder vind het niet geloofwaardig om de viering aan de Stichting Nationale Boomfeestdag terug te geven. De SP vindt de wethouder en de PvdA niet meer geloofwaardig zijn, wanneer zij de wensen van de Raad zo gemakkelijk naast zich neer leggen.
- Zie ook:
- Fractie