h

Bewoners Stadshagen en SP willen politiepost in de wijk

21 februari 2010

Bewoners Stadshagen en SP willen politiepost in de wijk

Afgelopen zaterdag was de SP – samen met Agnes Kant - in de wijk Stadshagen om de bewoners te ondervragen over de veiligheid in de wijk. Opmerkelijk was dat 83% van de wijkbewoners aangeeft de wijkagent nog nooit te hebben gezien. De bewoners maken zich met name zorgen over de verkeersveiligheid op de Werkerenlaan en Frankhuizerallee en over de toegankelijkheid van de wijk voor ambulance en brandweer. Bovendien geeft 67% van de geënquêteerden aan een politiepost in de wijk te willen.


Agnes Kant interviewt lijsttrekker Tjitske Siderius over een politiepost in Stadshagen

SP-lijsttrekker Tjitske Siderius: ‘Het is duidelijk dat de Stadshagenaren graag een wijkagent zien die de wijk kent en weet wat er leeft onder de bewoners. De mensen die wel weten wie de wijkagent is, kennen hem uit een folder. Het huidige spreekuur op woensdagmiddag tussen 13:00 en 14:00 uur is bovendien ook nog eens onhandig gekozen. Veel wijkbewoners werken op dit tijdstip en zien dit als een extra barrière. Meerdere bewoners vertelden ons dat de wijk niet altijd goed toegankelijk is voor de ambulance en brandweer. Dat moet echt snel worden onderzocht.’

Eerder al deed de SP onderzoek onder de politieagenten in Zwolle. Daaruit bleek dat 62 procent van de Zwolse politiemensen vindt dat zij onvoldoende tijd heeft om in de buurt aanwezig te zijn. Inzet voor anderen diensten (zoals nooddiensten), bureaucratie en controledrift zijn hiervan de oorzaak. Daarnaast denkt 78% van de Zwolse agenten dat kleinschalige politieposten de veiligheid in de buurt kunnen vergroten.

Ondertussen roeren ook bewoners uit ander wijken zich. Zo blijkt uit de wijkanalyse van Zwolle Zuid dat ongeveer twintig procent van de wijkbewoners zich wel eens onveilig voelt op straat en bijna negen procent laat weten overlast te kennen van omwonenden. Uit de analyse blijkt dat er volgens hen te weinig gedaan wordt aan deze problemen. Een rondgang – van Zwols Nieuws - in de wijk levert meer van deze reacties op. Een wijkbewoner laat weten dat hij de politie nooit ziet. Een ander noemt het ‘politie op oproepbasis’. De SP gaat verder onderzoek doen onder andere naar de verkeersveiligheid op de Frankhuizerallee in Stadshagen.

Klik hier voor de uitkomsten van het onderzoek onder Stadshagenaren

Klik hier voor alle uitkomsten van het politieonderzoek onder Zwolse agenten

U bent hier