h

SP: openheid over gemeentelijk beleid thuiszorg

14 maart 2010

SP: openheid over gemeentelijk beleid thuiszorg

De fractie van de SP in de Zwolse gemeenteraad wil van de wethouder duidelijkheid over de thuiszorg in Zwolle. Uit berichten in de media en van thuiszorgmedewerkers maakt de SP op dat er nog een hoop mis is. Zo dreigen zorgaanbieders in de problemen te komen door de lage uurtarieven en blijkt dat de medewerkers van Let’s Go Zorg nog steeds het salaris van vorig jaar niet hebben ontvangen.

Afgelopen zaterdag publiceerde de Stentor een vergelijkend onderzoek over de tarieven die verschillende gemeenten hanteren bij het aanbesteden van huishoudelijke hulp. De krant meldde dat de gemeente Zwolle de tarieven niet bekend wilde maken. De SP vindt dit hoogst opmerkelijk, omdat het om openbare informatie gaat. Het is dan ook bekend dat de gemeente Zwolle onder het normbedrag van € 21,- van het ministerie van Volksgezondheid in 2008 zit bij de aanbesteding van de thuiszorg.

De SP heeft schriftelijke vragen gesteld over het onderzoek van de Stentor. Ook heeft de SP vragen gesteld over uitspraken van de directeur huishoudelijke hulp van zorgaanbieder Carinova over de moeilijke financiële situatie van het bedrijf. Tevens vraagt de SP aandacht voor de problemen rond de uitbetaling van het personeel van Let’s Go Zorg. Fractievoorzitter Tjitske Siderius: “De signalen blijven binnenkomen dat de structurele problemen rond de thuiszorg in Zwolle blijven bestaan. Het lage aanbestedingsbedrag dat de gemeente Zwolle hanteert is volgens de SP medeoorzaak voor deze problemen. Nu dankzij de SP in de Tweede Kamer aanbesteding door gemeentes van de thuiszorg niet meer verplicht is moet een nieuw Zwols college de kans grijpen om schoon schip te maken in de thuiszorg.”

Siderius wil ten slotte weten of de geruchten waar zijn dat vanwege alle aandacht van de partij voor de problemen in de thuiszorg in Zwolle een speciale ‘SP-ambtenaar’ is aangesteld.

Klik hier voor de schriftelijke vragen aan de wethouder

U bent hier