h

SP wil dat Zwolle vaker lokale lasten gaat kwijtschelden

1 april 2011

SP wil dat Zwolle vaker lokale lasten gaat kwijtschelden

Gemeenten krijgen van het Rijk de wettelijke ruimte om vaker de lokale belastingen zoals OZB en afvalstoffenheffing kwijt te schelden. De SP-fractie wil dat Zwolle van die mogelijkheid gebruik maakt.

Veel mensen met een minimuminkomen lopen kwijtschelding van lokale lasten mis, omdat ze een heel klein beetje geld gespaard hebben. Tot nu toe was landelijk bepaald dat die kwijtschelding alleen gegeven mocht worden als er heel weinig reserves waren. Dat wordt nu veranderd: gemeenten mogen kwijtschelding geven zolang het spaargeld niet uitkomt boven het bedrag dat mensen mogen hebben zonder hun recht bijstand te verliezen.

SP-fractievoorzitter Tjitske Siderius is daar heel blij mee, en vindt dat de gemeente Zwolle ook voor de aanslagen over 2011 van de nieuwe regels moet uitgaan. 'Het was bezopen: van de sociale dienst krijg je te horen dat je moet sparen voor als je wasmachine kapot gaat, en doe je dat, dan moet je het geld weer inleveren omdat je geen kwijtschelding krijgt.'

Naast mensen met een klein beetje spaargeld komen nu ook kleine zelfstandigen gemakkelijker in aanmerking voor kwijtschelding. Siderius: 'Terecht. Zo'n 40.000 kleine ondernemers kunnen volgens de Belastingdienst nu kwijtschelding krijgen. Eerder kon dat niet omdat kwijtschelding gezien werd als het bieden van een concurrentievoordeel. Maar het gaat niet om zakelijke lasten, maar om privélasten. En dan moet het inkomen tellen, en niet de vraag of men een eigen bedrijf heeft.'

De SP-fractie wil dat de gemeente meteen overschakelt op de nieuwe regels en een campagne start om mensen erop te wijzen dat ze nu meer recht hebben op kwijtschelding.

U bent hier