h

SP wil duidelijkheid over banen bij de Wezo

3 april 2013

SP wil duidelijkheid over banen bij de Wezo

De fractie van de SP in de gemeenteraad wil duidelijkheid over de toekomst van werknemers van de Wezo die een tijdelijk contract hebben. Veel tijdelijke contracten worden niet verlengd of slechts verlengd tot 1 januari 2014. Deze werknemers en de mensen die op de wachtlijst staan voor de Wezo verkeren in grote onzekerheid over hun toekomst na invoering van de Participatiewet. De SP heeft schriftelijke vragen over de kwestie ingediend.

De Participatiewet, een van de grote Rijksbezuinigingen op het sociale domein, gaat per 1 januari 2014 in. Dat betekent dat er vanaf 1 januari 2014 geen mensen meer mogen instromen in de sociale werkplaats. In 20 jaar tijd wordt de sociale werkplaats volledig afgebouwd: een uitsterfconstructie. Gemeenten kunnen zelf beschutte werkplekken organiseren, maar zijn daartoe niet verplicht. Mensen met een indicatie die op 1 januari 2014 geen dienstbetrekking hebben bij een sociale werkplaats (en/of op de wachtlijst staan) worden overgeheveld naar de Participatiewet en komen onder het regime van de bijstand te vallen (inclusief reintegratieverplichting, vermogenstoets, gezinstoets).

Op dit moment verlengt de Wezo contracten alleen tot 31 december 2013, zodat de huidige tijdelijke werknemers buiten de boot dreigen te vallen. De SP vindt deze onzekerheid zeer onwenselijk en wil dat er snel duidelijkheid komt. Dat geldt ook voor de schoolverlaters die nu stage lopen bij de Wezo.

SP-fractievoorzitter Tjitske Siderius: ‘Het Rijk wil dat de sociale werkplaatsen langzaam doodbloeden door gebrek aan instroom, en de Wezo lijkt hier vrijwillig al een voorschot op te nemen. Dit gaat echter ten koste van werknemers met tijdelijke contracten, die nu in volstrekte onzekerheid zitten over hun toekomst. De gemeente of de Wezo moeten hun verantwoordelijkheid nemen en zorgen voor voldoende beschutte arbeidsplaatsen. Daar hebben we helaas tot nu toe weinig van gezien.’

De SP wil van het college weten hoeveel tijdelijke werknemers op straat dreigen te komen staan en of de gemeente van plan is voor alternatieve beschutte arbeidsplaatsen te zorgen om te voorkomen dat deze werknemers werkloos worden en in de bijstand belanden.

Bijlage: vragen aan B&W

U bent hier