h

SP lanceerde petitie tegen Diftar

26 september 2016

SP lanceerde petitie tegen Diftar

De SP is een petitie begonnen tegen het voornemen van wethouder Filip van As (ChristenUnie) om Zwollenaren te laten betalen per keer dat zij restafval aanbieden (Diftar). Dit betekent een forse lastenverzwaring voor huishoudens die door omstandigheden veel restafval hebben zoals ouders met jonge kinderen. Ook huishoudens die geen gft apart kunnen aanbieden gaan fors meer betalen. Dit treft de binnenstad, delen van Assendorp en bewoners van hoogbouw.

De SP vindt dit onrechtvaardig. De gemeente zou er juist voor moeten zorgen dat iedereen de mogelijkheid heeft al zijn afval te scheiden. Nu worden Zwollenaren gestraft voor het feit dat zij geen gft kunnen scheiden, of dat zei jonge kinderen hebben. Ook mensen die veel medisch afval hebben (bijv. incontinentiemateriaal) zijn straks duurder uit.

SP raadslid Brammert Geerling:”De gemeente moet het ons makkelijker afval aan te bieden, maar dat gebeurd te weinig. Er liggen nu eindelijk voornemens te zorgen dat iedereen al zijn afval kan scheiden, maar als dit onvoldoende lukt gaan we alsnog Diftar invoeren en zijn die mensen de klos.
Ook moeten Zwollenaren straks kiezen uit een wirwar van “ servicepakketten”. Je kunt er vergif op innemen dat als je de huidige service voor o.a. het aanbieden van grof afval aan huis wilt behouden je dan veel meer moet betalen. Het huidige systeem zou juist verbeterd moeten worden. Een gemeentelijk servicepakket voor iedereen. Een sterk duurzaam afvalbeleid gebaseerd op gemak en solidariteit.”

Voor meer informatie over diftar zie de bijlagen van dit bericht.

U bent hier