h

SP start onderzoek naar busvervoer in Zwolle

16 juni 2019

SP start onderzoek naar busvervoer in Zwolle

Foto: SP Zwolle / SP-fractievoorzitter Harry Broekhuijs in gesprek met bewoners van het Hoge Huis op 11-6-2019.

De SP doet onderzoek naar wat mensen vinden van de nieuwe stadsdienstregeling in Zwolle. Wil jij deelnemen aan dit onderzoek? Klik dan op deze link. Alvast bedankt voor je deelname! Lees verder voor meer informatie over deze acie.

Afgelopen dinsdag waren SP'ers op bezoek in het Zonnehuis in Stadshagen. Wij waren hier door enkele bewoners uitgenodigd op de gemeenschappelijke koffieochtend om te praten over het openbaar vervoer in Zwolle. Bewoners van het Zonnehuis willen graag met de bus naar het winkelcentrum of de binnenstad, maar sommigen geven aan dat zij aan huis gekluisterd zijn sinds de nieuwe stadsdienstregeling in werking trad op 9 december 2018. De bushalte voor de deur is verplaatst en er rijdt geen bus meer rechtstreeks terug, zodat een tripje naar de supermarkt te tijdrovend en te vermoeiend is geworden voor veel ouden-van-dagen.

Robert Bos, actiecoördinator voor de SP: "Als SP vinden wij dat het openbaar vervoer er moet zijn om alle Zwollenaren gemakkelijk en snel van A naar B te laten reizen. Door het beleid van opeenvolgende provinciale besturen wordt de stadsdienstregeling steeds verder uitgekleed en de bewoners van het Zonnehuis zijn daar nu de dupe van. Wat ook niet meehelpt is dat bewoners opeens meer moeten betalen voor een retourtje omdat de bus een veel grotere lus door de wijk rijdt. Maar de AOW stijgt al jaren niet en al die kleine beetjes tikken aan." Behalve met bewoners van het Zonnehuis spraken SP'ers ook met buschauffeurs en andere busreizigers in Stadshagen. Bos: "Wij horen bredere geluiden van ov-reizigers die ontevreden zijn over de nieuwe stadsdienstregeling. We zijn benieuwd naar de meningen en verhalen van al deze mensen over de nieuwe dienstregeling." Om in kaart te brengen hoe groot dit probleem is, zijn wij begonnen met een online onderzoek dat ov-reizigers kunnen invullen op de websites van de lokale SP. Wilt u deelnemen aan dit onderzoek? Klik dan op deze link!

De provincies besteden het openbaar vervoer aan in een meerjarige contract aan een vervoersbedrijf. Dat bedrijf verzorgt dan het ov in een zogenaamd concessiegebied voor een bepaald aantal jaren. De stadsdienstregeling Zwolle valt binnen het concessiegebied IJssel-Vecht, dat dit jaar zal worden aanbesteed. Eva Schaaij, burgerlid van de Provinciale Staten-fractie van de SP in Overijssel: "De provincie gaat over het ov en ook over de stadsdienstregeling in Zwolle. De koers van de provincie is al heel lang: geen cent erbij voor het ov en liefst nog minder. Maar steden en dorpen groeien in Overijssel en dus is er steeds minder geld voor een fatsoenlijke busdienstregeling. Dat willen wij veranderen, maar andere partijen in de Provinciale Staten denken daar anders over. Daarom hebben we hulp van busreizigers nodig. Ik hoop dan ook op een flinke respons op ons onderzoek, zodat we samen met de bewoners van het Zonnehuis en alle Zwollenaren dit probleem kunnen aanpakken."

U bent hier