h

SP: gemeente moet schulden ouders toeslagaffaire kwijtschelden

26 januari 2021

SP: gemeente moet schulden ouders toeslagaffaire kwijtschelden

Foto: Socialistische Partij / Gedupeerde ouders in actie, samen met de SP.

Jarenlang leefden de gedupeerde ouders van de kinderopvangtoeslagaffaire in een nachtmerrie. Nu wordt steeds duidelijker hoe ongekend het onrecht is dat hun is aangedaan door de overheid. De SP roept de gemeente Zwolle op de slachtoffers hun schulden bij de gemeente kwijt te schelden.

Gedupeerde ouders werden soms langer dan 10 jaar onterecht als fraudeur bestempeld, keihard aangepakt en tegengewerkt. En konden ook nog eens nergens hun recht halen. Terecht dat het kabinet Rutte hierop moest aftreden.  

Inmiddels heeft de Belastingdienst alle schulden van de gedupeerde ouders kwijtgescholden. Ook het UWV, CAK, DUO, het CJIB en de SVB doen dit. 

De overheid is in gesprek met onder andere de NS, energiebedrijven, woningbouwverenigingen en postorderbedrijven om dit voorbeeld te volgen.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten zal de gemeenten ook oproepen hun vorderingen op de ouders kwijt te schelden. Maar gemeenten beslissen zelf of ze dat wel of niet doen.

Daarom heeft de SP samen met de PvdA het college van B&W in Zwolle gevraagd om de gemeentelijke schulden van de gedupeerde ouders kwijt te schelden. Dat geeft deze ouders rust en helderheid. En helpt de slachtoffers uit hun benarde positie te komen. 

U bent hier