h

SP opent meldpunt afval in Zwolle

1 januari 2023

SP opent meldpunt afval in Zwolle

Foto: SP Zwolle / Alleenstaande uit Zwolle levert zijn enige gratis vuilniszak in bij d gemeente.

Inwoners van Zwolle betalen vanaf 1 januari 2023 €1,70 in per afvalzak die ze weggooien. Dat komt bovenop het betalen van de afvalstoffenheffing. De SP verwacht dat dit tot problemen gaat leiden. Eduard van Scheltinga, voorzitter van de SP in Zwolle: “De boete per afvalzak gaat tot meer overlast door afvaldumping leiden, zorgt voor hogere kosten voor inwoners en is heel veel gedoe. Daarom openen wij vandaag het meldpunt schoonzwolle.nl en nodigen iedereen uit melding te doen van afvalproblemen.”

Ook is de SP van mening dat de Zwolse uitvoering van betalen per afvalzak niet rechtvaardig is. Er zit namelijk verschil in wat eenpersoonshuishoudens extra moeten betalen ten opzichte van meerpersoonshuishoudens. “Het is echt oneerlijk dat eenpersoonshuishoudens al na 1 afvalzak meer kosten maken dan ze in 2022 deden, terwijl meerpersoonshuishoudens pas na 26 zakken meer gaan betalen. Daarom brachten wij vandaag de eerste afvalzak van een eenpersoonshuishouden naar het gemeentehuis.”

Betalen per vuilniszak is onderdeel van het nieuwe afvalsysteem dat de gemeente heeft ingevoerd. Zwolle is niet de eerste stad waar dit werd ingevoerd. “Betalen per afvalzak is al in veel andere steden gefaald. In Arnhem leidde het tot zo’n vervuiling dat het onder druk van de SP weer is afgeschaft”, aldus Van Scheltinga.

De gemeente Zwolle heeft uitzonderingen gemaakt voor huishoudens met extra restafval vanwege een medische aandoening of omdat ze kleine kinderen hebben. Deze huishoudens kunnen dat extra afval inleveren bij speciale verzamelpunten in de wijken. Van Scheltinga: “Je moet nu met je zak luiers of incontinentiemateriaal de hele wijk door om het weg te gooien. Vervolgens verbrand de gemeente het alsnog met het andere restafval. Dit afvalsysteem is dom, duur en leidt tot dumping.”

Meld hier problemen met het nieuwe afvalsysteem.

Reactie toevoegen

U bent hier